1965 yılında yapılan Başkent Apartmanının tasarımı Mimar Nejat Tekelioğlu’na aittir. İlk başta yapı 17 daireli ve 2 bodrumlu bir apartman olarak çizilir. Daha sonra “Kavaklıdere Sineması” ile “Sinemalı apartman” konseptinin önemli temsilcilerinden biri olur. 8 Nisan 1968’de “Hürriyet Fedailer” filmi gösterimiyle Kavaklıdere Sineması faaliyete geçer.
750-800 kişi kapasiteli bir sinema salonu olan Kavaklıdere Sineması 1970-82 tarihleri arası yoğun bir talep görür. Ankara’ya hem mimari hem de kültürel bir değer katan Kavaklıdere Sineması 7 Ocak 1985 yılında gösterdiği “Subay ve Centilmen” filmiyle kapılarını tekrar açmak üzere kapar. 6 yıl sürecek olan kapalılık halinde dahi ara ara film gösterimleri gerçekleştirir.
Kavaklıdere Sineması 25 Eylül 1991 yılında düzenlenen açılış kokteyli ile kapılarını tekrar sinema severlere açar. Açılış yoğun bir katılımla gerçekleşir. O yıllarda sinemacılıkta gerçekleşen değişimlere rağmen film gösterimlerini 2007 yılına kadar sürdürür. Ankara’nın ve Ankaralıların kültürel belleğinde önemli bir yer haline gelir.
Seramik duvarları, neon aydınlatmaları, ahşap gişesi ve mavi tabelası ile hatıralarda yer eden Kavaklıdere Sineması bugüne kadar gelmeyi başarır. Uzun süre açılması beklenir fakat 16 yıl boyunca sessizliğini korur. Ta ki…
2007 yılından bugüne kadar başka bir işlevde kullanılmayan, kapanmasının ardından 16 yıl sonra son kez 2007'deki halini görmek, yeniden açılmadan önce son kez sinemanın tarihi havasını bir festivalle solumak için tam zamanı.
Kavaklıdere sineması, Kült Kavaklıdere olarak yeniden gözlerini açıyor. Kült Kavaklıdere, 2023 Haziran ayından itibaren; sinema, tiyatro, stand-up, konser, sergi gibi etkinliklerin yanı sıra; akademi, sivil toplum ve bireysel katılımlarla desteklenen söyleşiler ve atölyelere ev sahipliği yapmayı planlıyor.